Sengkuang Cina
Khasiat Sengkuang Cina
1. Sengkuang Cina merupakan penawar bagi melegakan penyakit bronkitis
yang kronik. Rasanya manis dan menyejukkan serta elok dimakan bagi
meredakan demam, selsema dan batuk. Ia digunakan dalam perubatan
tradisional Cina untuk menurunkan tekanan darah tinggi. Ambil 3 biji
sengkuang Cina dan campur dengan lobak putih yang dimesin halus dengan
sedikit air dan madu.
2. Sengkuang
Cina boleh digunakan dalam pelbagai jenis masakan kerana ia mempunyai
rasa berkanji yang asli. Teksturnya pejal dan rangup, menambahkan rupa
kepada masakan goreng, salad, atau apa saja masakan yang mahukan rasa
rangup. Antara kegunaan biasa Sengkuang Cina:
• Campurkan dengan sayuran seperti kacang sepat dan rebung, bersama kicap dan bahan perisa lain untuk digoreng.
• Masukkan sengkuang cina yang dicincang kepada sup, salad, nasi, dan inti.
3. Sengkuang Cina juga boleh dijadikan snek yang berkhasiat. Sesuai
untuk mereka yang pentingkan makanan seimbang kerana ia kurang lemak
tetapi sumber terbaik untuk fiber dan vitamin B. Selain itu, sengkuang
Cina mengandungi mineral lain seperti kalsium, zat besi, potassuim, dan
zinc.
4. Apabila memilih sengkuang Cina, pilih yang pejal,
kulit rata dan tiada tompokan lembut. Jika tidak, kemungkinan besar
isinya lembik setelah dikupas.
No comments:
Post a Comment